MÉG NAGYOBB SZÜKSÉG A SZAKÁPOLÓKRA
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szociális Gondozó és Ápolóképző Szakiskola
2016. március 01.

Még nagyobb szükség lesz szakápolókra

A kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, ám szakápolásra igen. A témában készülő előterjesztés márciusban kerülhet a kormány elé.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár korábban elmondta: rengeteg kórházi ágyon fekszenek olyan, főként idős emberek, akik nem szorulnak aktív ellátásra, a krónikus ágyak nagyobbik részén konkrétan szociális ellátás folyik. Ezeket a kapacitásokat át kell adni a szociális szférának, megteremtve az átmenetet az aktív egészségügyi és a tisztán szociális ellátás között.

A statisztikák szerint jelenleg évente körülbelül százezer, főként idős, önmagáról gondoskodni képtelen embert kezelnek kórházban. A rendelkezésre álló 2011-es adatok szerint a 65 éven felüliek ápolására szolgáló, hosszú ápolási idejű kórházi ágyak aránya nálunk 16 százalék volt.

Több országban, például Ausztriában, Németországban, Hollandiában vagy Portugáliában a krónikus fekvőbeteg-ellátás nem az egészségügy része. Nálunk viszont a kórházak mellett az 50 ezer idősotthoni férőhely egyre nagyobb hányadára is szakápolásra szorulókat vesznek fel, ám az átfedések ellenére a két ellátórendszer egymástól teljesen elkülönülten működik.

« Vissza
MMSZ Iskola Alapítvány  |  2018 Minden jog fenntartva  |