Török vendégeink voltak
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szociális Gondozó és Ápolóképző Szakiskola
2017. március 27.

Szakmai nyitottság és elhivatottság

Török vendégeink voltak

 

Az Erasmus+ program keretében a törökországi Erzincanból hazánkba látogató tizenöt fős török diákcsoport két tanárjuk kíséretében március közepén több magyarországi egészségügyi és szociális intézményt is felkeresett; a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziumot, a pestszentlőrinci Máltai Idősek Otthonát, és a Sarepta Szeretetotthont is meglátogatták.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről az Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola látta vendégül a török  csoportot, ahol Kovács Hilda turkológus tolmácsolásának segítségével küzdöttük le a nyelvi nehézségeket. A török szakiskola (teljes nevén: Erzincan Merkez Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) diákjai hazájukban - hozzánk hasonlóan szociális/egészségügyi tanulmányokat folytatnak, idős és beteggondozással foglalkoznak.   

A látogatás elején Győri-Daniné Szabó Mónika, az óbudai középiskolánk igazgatója röviden ismertette a vendégeknek intézményünk működését, amely két fő tevékenységből áll; szociális gondozókat és ápolókat képző három+kettő éves szakközépiskolai oktatásból, valamint négy+egy éves szakgimnáziumból az általános egészségügyi és ápolási asszisztensek részére. A szakmai gyakorlatok a Szeretetszolgálat szociális és egészségügyi intézményeiben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban zajlanak. A szociális gondozó és ápoló szakma a következő tanévben is hiányszakma lesz, így az állam – bizonyos tanulmányi feltételek teljesülése mellett –  a Szabóky Adolf Szakképzési ösztöndíjjal támogatja a diákokat.

A projektoros vetítéssel egybekötött bemutatást követően az igazgató asszony végigkalauzolta a vendégeket az intézmény termein, ahol a szokásos mindennapi oktatás folyt. A török diákok az ápolási gyakorló teremtől kezdve, az általános tanulmányoknak helyt adó termeken keresztül a közösségi helységig és a tanári szobáig betekintést kaphattak az intézmény működésébe.

A mintegy kétórás látogatás zárásaként teával, kávéval és aprósüteménnyel egybekötött kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség, ahol a vendégek érdeklődve tették fel kérdéseiket képzéseinkről.                                                                                                                                                

Kertész László

« Vissza
MMSZ Iskola Alapítvány  |  2018 Minden jog fenntartva  |